Forstå tørre øjne

Tørre øjne og Sjögrens syndrom

Sjögrens syndrom er en autoimmun lidelse, der typisk forårsager ubehagelig tørhed i øjnene. Desværre er det på nuværende tidspunkt ikke muligt at helbrede Sjögrens syndrom, men der er ting, der kan gøres for at behandle symptomerne. Kunstige tårer som f.eks. SYSTANE® ULTRA medvirker til at levere fugt og lindre øjentørhed. Du kan få yderligere oplysninger om Sjögrens syndrom hos din læge eller ved at besøge sjogrens.org.


Kortfattede fakta om Sjögrens syndrom

  • Sjögrens syndrom opstår, når kroppens hvide blodlegemer fejlagtigt angriber fugtproducerende kirtler, hvilket forårsager betændelse og en væsentlig reduktion i mængden og kvaliteten af den fugt, de kan producere.
  • Sjögrens syndrom har ramt omkring 25.000-50.000 danskere, hvoraf 90% er kvinder
  • Sjögrens syndrom opstår typisk, når en person er sidst i 40'erne, men kan dog opstå på et hvilket som helst alderstrin.
  • Selv om Sjögrens syndrom er en af de mest almindelige autoimmune lidelser, er det ofte ikke diagnosticeret, da dets symptomer hyppigt diagnosticeres og behandles hver for sig.
  • Det væsentligste kendetegn for Sjögrens syndrom er alvorlig øjentørhed, men symptomerne kan også omfatte mundtørhed, ledsmerter og træthed.
  • Selv om tørre øjne sædvanligvis er en følge af nedsat tåreproduktion eller skyldes, at tårerne ikke bliver i øjet så længe, som de skal, kan tørre øjne som følge af Sjögrens syndrom være forårsaget af begge faktorer, hvilket kan gøre tilstanden meget mere alvorlig i nogle tilfælde.
  • Sjögrens syndrom kan ikke helbredes, men symptomerne kan i reglen behandles.

Spørgsmål, du kan stille til din læge

Hvis du tror, du måske har Sjögrens syndrom, er det bedst at aflægge et besøg hos din læge for at få stillet den rette diagnose. Sjögrens syndrom kan føre til komplikationer, så det er afgørende at få stillet diagnosen tidligt og komme i gang med den rigtige behandling. Sjögrens syndrom kan være vanskeligt at diagnosticere, så du skal sikre dig, at din læge kender denne lidelse. Glem ikke at nævne alle dine symptomer, og tager du medicin, så husk også at give lægen navnet/navnene på den.

Hvis du vil downloade en PDF med spørgsmål, du kan stille til din læge om Sjögrens syndrom og tørre øjne, så klik her.

Sådan kan SYSTANE® hjælpe ved tørre øjne

Desværre er det på nuværende tidspunkt ikke muligt at helbrede Sjögrens syndrom. I de fleste tilfælde er det dog muligt at behandle de enkelte symptomer. Mod f.eks. øjentørhed i forbindelse med Sjögrens syndrom anbefales typisk brug af kunstige tårer. SYSTANE® tilbyder en hel produktfamilie, som har vist sig at være effektiv til lindring af symptomerne på tørre øjne.

  • SYSTANE® ULTRA bibringer komfort og beskyttelse mod symptomerne på tørre øjne med en ny sammensætning med langvarig virkning, så det ikke er nødvendigt at dryppe øjnene så tit.

Sjögren's Syndrome Foundation

I mere end 25 år har Sjögren's Syndrome Foundation været engageret i at forbedre tilværelsen for patienter med Sjögrens syndrom – ved at øge opmærksomheden, tilbyde undervisning og støtte op om forskning målrettet mod at finde en helbredende behandling. SYSTANE® støtter med stolthed Sjögren's Syndrome Foundation, og du opfordres hermed til at læse mere om denne fond og engagere dig i dens arbejde.

Du kan finde yderligere oplysninger om Sjögrens syndrom eller om, hvordan man bliver medlem af Sjögren's Syndrome Foundation, ved at besøge sjogrens.org.

Tilbage til toppen

SYSTANE®-produktfamilien

SYSTANE® ULTRA

SYSTANE® ULTRA

SYSTANE® ULTRA-komfortøjendråber leverer højeffektiv behandling af tørre øjne med længere beskyttelse og øjeblikkelig komfort.

LÆS MERE
SYSTANE® ULTRA Preservative-Free

SYSTANE® ULTRA Ukonserveret

SYSTANE® ULTRA komfortøjendråber sikrer øjeblikkelig lindring, høj komfort og giver en langvarig beskyttelse af øjets overflade.

LÆS MERE
SYSTANE® Gel Drops

SYSTANE® GEL DROPS

SYSTANE® GEL DROPS komfortøjendråber skaber en gel-lignende beskyttelsesfilm på øjet og er velegnet til patienter med meget tørre øjne, som har behov for udvidet beskyttelse.

LÆS MERE
SYSTANE® BALANCE

SYSTANE® BALANCE

SYSTANE® BALANCE komfortøjendråber genopretter den naturlige tårefilm og er specifikt udviklet til patienter med tørre øjne og dysfunktion af de meibomske kirtler (MGD).

LÆS MERE
SYSTANE® LID WIPES

SYSTANE® LID WIPES

Anvend SYSTANE® Lid Wipes til rensning af øjenlåg og fjernelse af makeup. Disse fugtgivende, sterile renseservietter er allergivenlige og skånsomme mod øjnene.

LÆS MERE