Forstå tørre øjne

Tårefilmens nedbrydning og tørre øjne

Der forsvinder hele tiden lidt af tårefilmen ved fordampning. Denne proces, der kendes som tårefilmens nedbrydning, giver normalt ikke anledning til problemer: der dannes nemlig også hele tiden nye tårer, som efterfølgende vaskes ud gennem bittesmå huller i øjenkrogen, hvilket holder tårefilmen frisk. Når man blinker, er det en automatisk refleks fra kroppen, som gør, at der spredes ny tårefilm ud over øjets overflade.

Der kan imidlertid opstå problemer, når mængden eller kvaliteten af tårefilmen ændres. Hvis der dannes en utilstrækkelig mængde tårer – eller en nedbrydning af tårefilmen imellem blinke-refleksen aktiveres – kan det medføre, at der opstår tørre pletter på øjets overflade. Disse tørre pletter kan gøre øjnene irriterede.


tårefilmens nedbrydning

beskadigede hornhindeceller

Selv hvis alle komponenterne i tårerne er normale, kan der stadig forekomme tørre pletter på øjnenes overflade i visse situationer. Hornhindecellerne på øjets overflade har meget præcist tilpassede strukturer, der gør det muligt for tårerne at "hænge fast" på øjet. Hvis disse strukturer beskadiges, kan tårefilmen blive nedbrudt for hurtigt.

Du kan måske ikke afgøre, om du har beskadigede hornhindeceller, men hvis dine øjne føles tørre, eller du har en brændende fornemmelse i dem, som ofte beskrives som "sand i øjnene," bør du måske bestille en tid hos din øjenlæge. Øjenlægen kan ved hjælp af en metode til hornhindefarvning (diagnostisk fluorescerende farvning) og en spaltelampe (en særlig lampe, som benyttes til at se de farvede områder under forstørrelse) kunne afgøre, om overfladen er beskadiget.

Tårefordeling

Hvis overfladen er beskadiget, kan hornhindecellerne hele hurtigere, hvis de dækkes med et lubrikerende middel, der beskytter dem og holder dem fugtede. SYSTANE® ULTRA vil holde øjet fugtet i længere tid, så den ubehagelige følelse af sand i øjnene mindskes. Spørg øjenlægen, hvis du ønsker flere oplysninger om tørre øjne.

Tilbage til toppen

SYSTANE®-produktfamilien

SYSTANE® ULTRA

SYSTANE® ULTRA

SYSTANE® ULTRA-komfortøjendråber leverer højeffektiv behandling af tørre øjne med længere beskyttelse og øjeblikkelig komfort.

LÆS MERE
SYSTANE® ULTRA Preservative-Free

SYSTANE® ULTRA Ukonserveret

SYSTANE® ULTRA komfortøjendråber sikrer øjeblikkelig lindring, høj komfort og giver en langvarig beskyttelse af øjets overflade.

LÆS MERE
SYSTANE® Gel Drops

SYSTANE® GEL DROPS

SYSTANE® GEL DROPS komfortøjendråber skaber en gel-lignende beskyttelsesfilm på øjet og er velegnet til patienter med meget tørre øjne, som har behov for udvidet beskyttelse.

LÆS MERE
SYSTANE® BALANCE

SYSTANE® BALANCE

SYSTANE® BALANCE komfortøjendråber genopretter den naturlige tårefilm og er specifikt udviklet til patienter med tørre øjne og dysfunktion af de meibomske kirtler (MGD).

LÆS MERE
SYSTANE® LID WIPES

SYSTANE® LID WIPES

Anvend SYSTANE® Lid Wipes til rensning af øjenlåg og fjernelse af makeup. Disse fugtgivende, sterile renseservietter er allergivenlige og skånsomme mod øjnene.

LÆS MERE