Forstå tørre øjne

Hvad er tårer?

De fleste tænker sandsynligvis meget lidt på tårer, medmindre de er kede af det – eller hakker løg. Men tårerne er faktisk på hårdt arbejde hele tiden. De sørger for at holde øjnene sunde og synet klart. Man kan nemt tro, at tårer hovedsagelig er saltvand, men de indeholder faktisk en kompleks blanding af komponenter, der skal være i perfekt balance for at holde øjnene korrekt fugtede og ubesværede. Hvis den balance forstyrres, kan øjnene blive tørre og irriterede.


Tårefilmens struktur

Hver gang, man blinker, spredes et tyndt tårelag ud over hornhinden. Dette fugtlag, dvs. tårefilmen, danner et beskyttende lag, som smører øjnene og fjerner eventuelle fremmedlegemer, der ellers måske kunne forårsage skade eller give uklart syn.

Tre hovedkomponenter er afgørende for dannelsen af den tårefilm, der dækker hornhinden:

Størstedelen af tårefilmen udgøres af et vandbaseret element, dvs. et vandlag. Vandlaget, som produceres af tårekirtlen i den øverste, yderste del af hvert øje, leverer al den fugt, øjnene skal bruge for at være sunde og ubesværede.

Ubeskyttet ville dette vandlag hurtigt fordampe fra øjet eller løbe ud som tårer. Heldigvis vil der ovenpå vandlaget, som det yderste lag af tårefilmen, typisk være et fedtlag. Fedtlaget, som dannes af olieudskillende kirtler, der findes indlejret langs øjenlågets øver og nedre kanter, forsegler vandlaget og forhindrer, at det fordamper for hurtigt.

Endelig er der under vandlaget et proteinlag kaldet slimlaget. Slimlaget, som dannes af celler på øjenlågene og på øjets overflade, dækker øjets overflade, hvor det gør det muligt for vandlaget at "hænge fast" i den ellers vandafvisende hornhinde.

Disse tre lag er alle nødvendige for dannelsen af tårefilm, som kan holde øjnene fugtede og sunde. Hvis der er for lidt af bare ét af lagene, vil tårefilmen ikke kunne dække øjnene godt nok, hvorefter øjnene vil føles irriterede og som om der er sand i dem.

Tilbage til toppen

SYSTANE®-produktfamilien

SYSTANE® ULTRA

SYSTANE® ULTRA

SYSTANE® ULTRA-komfortøjendråber leverer højeffektiv behandling af tørre øjne med længere beskyttelse og øjeblikkelig komfort.

LÆS MERE
SYSTANE® ULTRA Preservative-Free

SYSTANE® ULTRA Ukonserveret

SYSTANE® ULTRA komfortøjendråber sikrer øjeblikkelig lindring, høj komfort og giver en langvarig beskyttelse af øjets overflade.

LÆS MERE
SYSTANE® Gel Drops

SYSTANE® GEL DROPS

SYSTANE® GEL DROPS komfortøjendråber skaber en gel-lignende beskyttelsesfilm på øjet og er velegnet til patienter med meget tørre øjne, som har behov for udvidet beskyttelse.

LÆS MERE
SYSTANE® BALANCE

SYSTANE® BALANCE

SYSTANE® BALANCE komfortøjendråber genopretter den naturlige tårefilm og er specifikt udviklet til patienter med tørre øjne og dysfunktion af de meibomske kirtler (MGD).

LÆS MERE
SYSTANE® LID WIPES

SYSTANE® LID WIPES

Anvend SYSTANE® Lid Wipes til rensning af øjenlåg og fjernelse af makeup. Disse fugtgivende, sterile renseservietter er allergivenlige og skånsomme mod øjnene.

LÆS MERE